Gizemli Suçların Peşinde Olanlara: En İyi Dedektif Dizileri
Dizi Önerileri

9 dk okuma

Özellikle yabancı diziler içinde kendine iyi bir yer bulan en iyi dedektif dizileri konusunda bilgi almak için doğru yerdesiniz. Gizem ve Polisiye türlerinden hoşlananlar için izlemesi büyük keyif olan bu diziler sayesinde günün stresinden uzaklaşabilir ve dizi kültürünüzü artırabilirsiniz. Keyifli okumalar!

Sherlock

IMDB puanı 9.2 olan Sherlock, 2010 yılında yayınlanmasından bu yana hâlâ büyük bir merakla izlenmeye devam ediyor. Martin Freeman ve Benedict Cumberbatch ikilisinin rol aldığı yapım, ikilinin başarılı oyunculuğuyla daha izlenebilir hâle geliyor. Modern bir Sherlock Holmes uyarlaması olan dizi, esinlenildiği kitaptan farklı olarak günümüz dünyasını yansıtan içeriklerle dolu.

Sherlock Holmes, dizide günümüz Londra’sında yaşıyor ve davaları da yine zamanımızın şartlarında çözümlüyor. Moriarty, romanda olduğu gibi dizide de karakterin en büyük düşmanı olarak yer alıyor. Düşmanın adresi ise esinlenilen romanda olduğu gibi “Baker Street” olarak öne çıkarılıyor. Ayrıca dizide romandan farklı olarak mail, blog, cep telefonu ve yeni teknolojiye dair diğer öğeler görüyoruz.

Kanıt

Kanıt, Türk dedektif dizileri arasında yer alıyor ve büyük bir hayran kitlesine sahip. Kanal D ekranlarında 3 sezon boyunca yayınlanan dizi, bir dönem gece tekrarları olarak verilmeye devam etti. Şüphesiz Türk televizyon tarihinin en sürükleyici dizilerinden biri olan Kanıt’ta Komiser Orhan ve Selim’in her hafta çözmeye çalıştığı cinayetler nefes kesiciydi.

Bir dönem, Türk televizyonlarının efsane dizisi olan Kanıt’ta laboratuvar görevlisi Zeynep ve Adli Tıp’ta çalışan Ece de unutulmaz karakterler arasında. Yönetmenliğini Cem Sürücü’nün yaptığı dizi, Sevil Atasoy’un hikâye anlatımlarıyla sürüyor. En iyi dedektif dizileri arasında olan Kanıt’ı hâlâ büyük bir heyecan ve keyifle izleyenlerin sayısı az değil.

Narcos

En çok izlenen dedektif dizileri arasında bulunan Narcos, Pablo Escobar’ın hayatını konu alan senaryosuyla bir dönemin en dikkat çekici içeriklerinden biriydi. 3 sezonluk ömrüyle birçok kişinin hafızasına kazınan Narcos, Amerika’nın içinde bulunduğu dönem hakkında da çok şey anlatıyor.

Pablo Escobar’ın hayatının yanı sıra bir ülkenin uyuşturucu ve terörle mücadelesini iyi bir şekilde gözler önüne seren dizi, Kolombiya halkının psikolojik ve sosyolojik durumunu da irdeleyen bir tarafa sahip. Dizi, bu çeşitliliğiyle en iyi dedektif dizileri arasına giriyor.

Peaky Blinders

Peaky Blinders’ın yaratıcılığını Steven Knight yapıyor. Oyuncu kadrosunda ise Neh Dennehy, Cillian Murphy ve Helen McCory gibi isimler var. 2013 yılında yayınlanmaya başlayan dizi, asıl büyük çıkışını Netflix’e geçtiğinde yakalıyor ve diziyi günümüzde bilmeyen yok. İngiliz suç ve drama dizisi olan Peaky Blinders, dedektif polisiye dizilerinin incilerinden biri olma niteliği taşıyor.

Yönetmenlik ve oyunculuk anlamında izleyiciye zirve noktasında sunum yapan yapım, sunduğu atmosfer sayesinde izleyicilere bambaşka bir deneyim vadediyor. Dizinin geçtiği yıllar, konumu, atmosferi, kostümler ve müzikler göz önüne alındığında ortaya ideal bir izleme keyfi çıkıyor. İsmi gerçek bir hikâyeden alıntı olan dizi, 1920’li yıllarda savaştan henüz çıkmış olan İngiltere’de oluşan suç çetelerini konu alıyor.

Brooklyn Nine-Nine

Dedektif dizi önerileri arasında bulunan Brooklyn Nine- Nine, 20 dakikalık ideal süresiyle sitcom severlerin gönlünü fethediyor. Bir sezonda ortalama 20- 23 bölüm sunan dizi, yormayan hikâyeleriyle ve sempatik karakterleriyle izleyicilerin hafızalarına kazınmış durumda. Polisiye- komedi tarzında sunulan Brooklyn Nine- Nine, Amerikan yapımı ve New York Polisi’nin Brooklyn’de 9. bölgede yer alan Karakolu’na yeni atanan bir polis şefinin başından geçen olayları içeriyor.

Lucifer

Lucifer, yabancı dedektif dizileri arasında sevilen ve bilinen bir noktaya sahip. En iyi dedektif dizileri arasında yer alan Lucifer, polisiye türünün yanı sıra dram, fantastik ve komedi türlerinde de içerik vadediyor. Tom Koppins tarafından geliştirilen Lucifer’da her bölüm yaklaşık 40 dakikadan oluşuyor. Kaliforniya eyaleti Los Angelas’ta çekilen dizi, ana karakter Lucifer Morningstar’ın hareketli yaşamını anlatıyor.

“Cehennem Lordu” olarak kabul edilen Lucifer, yaşadığı hayattan sıkılınca dünyaya gelmeye karar verir. Fani yaşamı ilk olarak Los Angeles’te başlar ve cehennemde birlikte iş birliği yaptığı Mazikeen’le ortak çalışır. Esrarengiz bir karaktere sahip Lucifer, önünde işlenen bir cinayetten sonra kendini kriminal olayların içinde bulur. Sonrasında kardeşleri, onun dünyadan geri dönmesi için çabalamaya başlar.

Behzat Ç.

Eski dedektif dizileri arasında yer alan Behzat Ç, “Bir Ankara Draması” olarak tanıtılmış bir Türk polisiye dizisi. Gece hayatı, başına buyrukluğu ve kendine has kurallarıyla kendini gösteren Behçat Ç, cinayet davalarının birinden ötekine koşturan ve kalıplaşmış polis algısını yerle bir eden bir karakter. Kızına olan sevgisi, gençlik yarası Bahar’a duyduğu aşk ve kendine has kişiliğiyle seyircinin gözünde bambaşka bir yerde…

4 sezonluk ömründe sayısız beğeni toplamış Behzat Ç dizisi, Cinayet Büro’da görev yapan bir polisin hayatını konu alıyor. 1985’de Polis Akademisi’nden mezun olmuş karakter, seyirciye cinayet büroda görev yapan ve kıdem tenzilleri sebebiyle Başkomiser olarak kalan bir polis olarak aktarılıyor. Ekibiyle birlikte Ankara’daki cinayetleri çözmek için çalışan Behzat Ç, Erdal Beşikçioğlu’nun başarılı oyunculuğuyla bugün hâlâ izleniyor. Behzat Ç, birçok kişiye göre en iyi dedektif dizileri listesinde ilk sıralarda.

The Mentalist

The Mentalist, sevilen dedektif dizileri arasında yer alıyor. 2008 ABD yapımı dizi, Simon Baker, Robin Tunney ve Tim Kang gibi oyuncuların rol aldığı bu yapımın izlenme sayısı oldukça yüksek. Dizide paranormal güçlere sahip Patrick karakteri, bazı davaların çözümüne yardımcı olması adına Kaliforniya Araştırma Bürosu’na yardımcı olarak atanıyor. The Mentalist, Patrick’in büroda kendini fazla önemsemeyen ve bu özelliğine tamah etmeyen dedektiflerle yaşadığı sorunları konu alıyor.

Mindhunter

2017 yapımı Mindhunter, hâlâ birçok kişinin evdeki Media Player’ına takıp izlediği bir yapım. Netflix’in seri katillere farklı bir bakış açısı getiren dizisi Mindhunter, yayınlandığı ilk günden bu yana sayısız büyüklükte bir izleyici kitlesine sahip. Dizi, yeni kurulan dedektiflik bürosu içinde çalışanların kabul edilme süreci, çeşitli teknikleri öğrenme anları ve türlü polisiye konuları işleniyor. Öğrendiklerini polislere öğreten Ford ve Tench, gittikleri her yerde gizemli durumlara karşı acemice fikir üretiyor. Dizi, polisiyenin yanında 80’li yılların Amerika’sını ve kadınların çalışma hayatında yaşadığı zorlukları da konu alıyor.

The Blacklist

The Blacklist, sevilen Polisiye dedektif dizilerinden biri. NBC’de yayınlanan dizi, eski harbiyeli ancak günümüzün yüksek profil suçlusu Raymond’un kendini gönüllü olarak FBI ajanlarına teslim etmesini konu alıyor. Raymond, yasal dokunulmazlık karşılığında FBI’a listedeki azılı suçluların organizasyonunu aktarıyor. Toplamda 10 bölümden oluşan dizi, çıktığı günden beri herkesin birbirine önerdiği bir yapım olmuş durumda.

Person of Interest

Person of Interest, polisiye özelliğinin yanı sıra Bilim Kurgu ve Aksiyon yönü de olan bir dizi. 2011 ABD’de yayınlanan dizinin senaryosu, kendi yöntemleriyle suçları işlemeden önlemeye çalışan bir ekibi aktarıyor. Reese, öldüğü düşünülen eski bir CIA ajanı ve aynı zamanda hayata karşı umutsuz bir evsiz. Finch ise yazılım uzmanı bir milyarder ve Reese’e yaşaması için yeni bir amaç teklif ediyor.

En gizemli ve heyecanlı dedektif dizileri izlerken aldığınız keyfi maksimuma taşımak için ses sistemlerini inceleyin. İyi seyirler!

scrolltotop svg